LEGENDE VAN DE RODE DRAAD (2022)

Eindelijk mocht L’ Aventure Musicale op 26 en 27 maart 2022 het concert ‘Legende van de Rode Draad’ uitvoeren. Vanwege de lockdown was het al driemaal uitgesteld. Het lukte ons toch om een volle zaal en meer dan 200 artiesten in de concertzaal bijeen te brengen.

De legende van de rode draad is gebaseerd op een oude Aziatische legende die gaat over een onzichtbare rode draad van het lot, die twee willekeurige mensen met elkaar verbindt. En verbinding was er: veel rode draden (Ali Clarke), kinderkoren ( Souvenir Jeugdkoor, Kinderkoor Zi-Zo en Stedelijk Jeugdkoor Breda), dansers (Paul Verstraten, Lizette van Drongelen en Erdi & Sinem), solisten (Marieke van Middelkoop, Randy Hoekwater, Wouter Staats, Renske Meijer, Laura Bronneberg en Tessa van Buuren), een mannenkoor (Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia), band (Keenan Schuck, Stef Joosen en Jeannau Jean Louis en Daan Verhoeven), het 65 koppig orkest en in het voorprogramma de orkesten L’ Aventure Noord en L’  Aventure Reeshof.

Het concert begon met het prachtige stuk ‘Leyenda de Miliano’ van de Mexicaanse componist Arturo Marquez. Dit ging over mensenrechten en opkomen voor vrijheid. Omdat de oorlog in Oekraïne nog in volle gang is, was de ‘Hymne to Red Oktober’ geschrapt en zong het mannenkoor daarvoor in de plaats ‘Ode an die Freude’. De Europese landen verenigen zich als tegengas tegen de inval van Poetin in de Oekraïne. Het nummer van Sting werd ook ingelast om de Oekrainers een hart onder de riem te steken. Wij, wij houden allemaal van onze kinderen, Stop de oorlog. Daarna zongen de drie verschillende koren het lied: Alas (a Malala), van de Pakistaanse vrijheidsstrijdster Malala Yousafzai. Ontroerend mooi.

Na de pauze werd het programma luchtiger. De muzikanten tooiden zich met meer rode accenten en verschillende muziekstijlen volgden elkaar op. Tangonummers, Beethoven, Bob Dylan, Schubert om te eindigen met ‘Radar Love’ en de toegift ‘Crazy little thing called love’.

Muzikaal leider en dirigent, Peter-Paul van Esch, heeft weer een goed programma weten neer te zetten. Publiek en muzikanten kunnen met een tevreden gevoel op deze twee concerten terug kijken.

Foto’s: Rens Bressers
Foto’s: Rens Bressers

Andere projecten