Muziekvereniging L Aventure Musicale 2023 Americas

AMERICAS

Ondertitel?

Zaterdag 25 maart 2023

Mijn inspiratie voor het thema “Americas” ontstond bij het zien van een bijzondere kaart van de Franse kunstenares Sabine Réthoré. Haar ontwerp heet “Americas” met de Golf van Mexico en de Caraïbische zee als centrum van Amerika.

Het verhaal van Americas, vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci, begint in 1492 bij de ontdekking van de huidige Bahama eilanden door de Italiaanse ontdekkingsreiziger in Spaanse dienst Christoforo Columbus. Het lijkt een paradijs, dat echter snel bedorven wordt door Europeanen, die belust op goud massaal op zoek gaan naar El Dorado. 

1492 wordt een keerpunt in de wereldgeschiedenis De ruime hoeveelheden zilver en goud speelden een belangrijke rol bij de opkomst van Europa als overheersend continent in de wereld.  De Europeanen brachten hun christelijke cultuur naar Amerika, roeiden een groot deel van de oorspronkelijke bevolking uit en brachten grote aantallen Afrikaanse slaven naar de overkant van de Atlantische oceaan. Uit die mix van rassen en culturen ontstond in een kort tijdsbestek een unieke en diverse muziekcultuur, waarvan we enkele muziekstukken hebben geselecteerd voor ons themaconcert “Americas”.

1492 Conquest of Paradise: Filmmuziek van de onlangs overleden Griekse componist Vangelis bij de gelijknamige film over de avontuurlijke ontdekkingsreis van Columbus naar Amerika.

Huapango van de Mexicaanse componist José Pablo Moncayo 1912-1958, beroemd geworden door zijn Huapango, gebaseerd op populaire dansen uit de omgeving van Veracruz. De Franse componist Darius Milhaud zei ooit: “Als ik in de grijze atmosfeer van de Parijse winter wil dat er zonneschijn in mijn appartement is, luister ik naar de Huapango-plaat”.

Three dance Episodes from “On the Town” van Leonard Bernstein 1918-1990, zoon van Oekraïense joden. Bernstein is als componist beroemd geworden door zijn musical West-Side Story, als dirigent van het New York Philarmonic en diverse andere toporkesten in de wereld. On the Town is een musical film uit 1949met o.a. Gene Kelly en Frank Sinatra. Het verhaal gaat over drie matrozen met 24-uurs verlof in New York en hun avonturen met de monsterlijke stad die haar inwoners zo vanzelfsprekend vinden. Dance of the great lover, waarin de romantische zeeman Gabey in slaap valt en droomt van Miss Turnstiles, de bruisende muziek onderstreept zowel Gabey’s naïviteit als zijn vastberadenheid. In Pas de deux wordt een gevoelig middelbare schoolmeisje gelokt en vervolgens verstoten door een wereldse zeeman. Times Square is een panoramische reeks waarin alle zeemannen samenkomen op Times Square voor hun avond vol plezier met het beroemde thema New York New York it’s a wonderful town.

Tico Tico is een wereldwijd bekend Braziliaans lied, gecomponeerd door Zequinha de Abren in 1917. Tico Tico is de naam van een zangvogel de zgn. roodkraaggors. Het lied werd internationaal bekend door de opname van Carmen Miranda die het gebruikte in de film Copacobana uit 1947.

kaarten etc etc

Muziekvereniging L Aventure Musicale 2023 Americas