L' AVENTURE MUSICALE...

...is een groep gedreven amateurmuzikanten die samen een goed muzikaal niveau willen behalen, op zoek zijn naar avontuur en van muziek een muzikale belevenis willen maken. Een vernieuwend orkest dat samenwerkt en –speelt met diverse kunstvormen! Het orkest is in februari 2012 opgericht. Lees snel verder om meer te leren over ons orkest, onze jeugdopleiding, de artistiek leider, de musici en over onze projecten en concerten. 

L' Aventure Musicale is een nieuwe muzikale beleving

Peter-Paul van Esch, dirigent

Speel je hoorn, klarinet, dwarsfluit, hobo, fagot, trompet, saxofoon, trombone of percussie, dan ontmoeten we je graag bij onze repetities

ONS ORKEST

In februari 2012 is L’ Aventure Musicale begonnen als een vernieuwend orkest in en voor Tilburg en omstreken en wordt gevormd door ongeveer 60 ambitieuze amateurmuzikanten die samen een goed muzikaal niveau willen halen. Het adagium van L’ Aventure Musicale is dat muziek niet alleen moet zijn om naar te luisteren, het moet een belevenis worden, een muzikale belevenis. De artistieke doelen van L’ Aventure Musicale zijn: het samenbrengen van verschillende kunstvormen middels blaasmuziek, muziek maken wat voor zowel de luisteraar als de muzikant zelf als een muzikale belevenis wordt ervaren, een groot publiek bereiken met aansprekende muziek onder andere door samenwerkingsprojecten (met show en entertainmentkarakter).

REPETITIES

Onze repetities zijn op woensdag van 20.00-22.00 uur in MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 in Tilburg. Per seizoen zullen er 20-25 repetities worden gepland. Indien nodig kunnen er ook sectierepetities plaatsvinden. Een repetitie duurt twee uur aaneengesloten. Ter voorbereiding van een project kan er een extra repetitiedag/avond worden ingepland. Speel je hoorn, klarinet, dwarsfluit, hobo, fagot, trompet, saxofoon, trombone of percussie, dan ontmoeten we je graag bij onze repetities.

Blaasmuziek in allerlei gedaanten in samenwerking met verschillende kunstdisciplines uit laten komen. Kijk ook eens naar onze projecten, waaruit het ambitieuze en vernieuwende karakter van L’ Aventure Musicale blijkt!

CONCERTREIZEN

Naast de concerten in Nederland wordt bij voldoende belangstelling van de muzikanten ook geconcerteerd in het buitenland. In 2014 bijvoorbeeld in Apt en Bonnieux in de Provence. In juni 2016 ging de concertreis naar Géfosse-Fontenay in Normandië. In juli 2018 ging de reis naar Canterbury in Zuid-Engeland. Voor 2021 staat er een concertreis naar Trier in Duitsland op het programma.

ONZE DIRIGENT

Peter-Paul van Esch, geboren te Loon op Zand, speelt vanaf zijn 8e klarinet. Begonnen bij de jeugdharmonie van Sophia‘s Vereeniging, speelde hij al op 11 jarige leeftijd es-klarinet en solo in het groot orkest. 27 Jaren bij dit toonaangevende orkest als orkestmuzikant, solist en assistent-dirigent heeft hem zijn muzikale basis gegeven.

Van zijn hobby zijn beroep makende studeert Peter-Paul eerst klarinet bij Jan Cober aan het Utrechts Conservatorium, later bij Piet Jeegers aan het Brabants conservatorium waar hij afstudeert als docerend en uitvoerend musicus. Ook aan het Brabants conservatorium studeert hij af als docerend en uitvoerend saxofonist bij Jean Pennings. Als dirigent begint Peter-Paul van Esch bij zijn jeugdharmonie te Loon op Zand, waar hij met zijn club een promotie weet te bewerkstelligen.

Hierna wordt hij bij meerdere Middenorkesten als dirigent gevraagd. Het dirigeren ontwikkelt zich in de praktijk, voor zijn scholing studeert hij bij Jan Cober. Peter-Paul is ca. 20 jaar verbonden geweest als muzikaal leider van Harmonie Sint Gregorius te Haaren en was eveneens dirigent van de orkesten Harmonie Kaatsheuvel en de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg. Hij is momenteel dirigent van Harmonie ODIO in Vinkel, L' Aventure Musicale en van Wijkorkest Tilburg-Noord.Ook is Peter-Paul zeer nauw betrokken bij de jeugdopleiding van ons orkest. In Kaatsheuvel en Haaren wist hij de orkesten tijdens Bondsconcoursen een aantal malen te promoveren naar hogere niveaus.

De filosofie achter de successen van zijn orkesten:
Opleiding: een goed gestructureerde en kwalitatief én kwantitatief hoogstaande opleiding
Verenigingsleven: een voor jong en oud ‘thuisgevoel’ bij het orkest creëren
Muzikaliteit: ‘Spelen met gevoel‘ in alle muziekstijlen: culturen ontwikkelen
Constant presteren: door inspanning én ontspanning te creëren, een constant niveau handhaven. Geen korte pieken en diepe dalen.